marți, 28 aprilie 2015

E407

Caragenanul, sau E407, este un aditiv alimentar cu rol de îngroşare, gelifiant, emulgator şi umectant. Caragenanul se foloseşte fel de fel de produse, de la îngheţată la carne procesată, dar şi în produsele special destinate vegetarienilor. Un regulament al Comisiei Europene arată că substanţa caragenan poate fi folosit ca aditiv alimentar. Însă acest lucru nu a oprit o companie de produse alimentare din SUA, WhiteWave Foods, să renunţe la folosirea caragenanului şi să militeze pentru interzicerea lui.
Motivul? Tot mai multe voci, atât din rândul experţilor, cât şi din rândul populaţiei consumatoare, au atras atenţia ca acest aditiv alimentar favorizează inflamarea tractului digestiv.
Mai multe studii au demonstrat că substanţa caragenan favorizează apariţia toleranţei la insulina şi, ulterior, a diabetului zaharat. Acest efect advers se manifestă în timp, reacţiile adverse apărute la scurt timp după consumul de caragenan fiind reacţiile alergice, problemele la nivel digestiv – precum crampe, diaree, balonare şi flatulenţă, dar şi toxicitate la nivelul organelor. Deşi sunt necesare studii succesive, pe animalele de laborator s-a demonstrat că caragenanul acţionează ca imunosupresor, generând chiar cancer de colon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu