Caragenanul, sau E407, este un aditiv alimentar cu rol de îngroşare,
gelifiant, emulgator şi umectant. Caragenanul se foloseşte fel de fel de
produse, de la îngheţată la carne procesată, dar şi în produsele
special destinate vegetarienilor. Un regulament al Comisiei Europene
arată că substanţa caragenan poate fi folosit ca aditiv alimentar. Însă
acest lucru nu a oprit o companie de produse alimentare din SUA,
WhiteWave Foods, să renunţe la folosirea caragenanului şi să militeze
pentru interzicerea lui.
Motivul? Tot mai multe voci, atât din rândul experţilor, cât şi din
rândul populaţiei consumatoare, au atras atenţia ca acest aditiv
alimentar favorizează inflamarea tractului digestiv.
Mai multe studii au demonstrat că substanţa caragenan favorizează
apariţia toleranţei la insulina şi, ulterior, a diabetului zaharat.
Acest efect advers se manifestă în timp, reacţiile adverse apărute la
scurt timp după consumul de caragenan fiind reacţiile alergice,
problemele la nivel digestiv – precum crampe, diaree, balonare şi
flatulenţă, dar şi toxicitate la nivelul organelor. Deşi sunt necesare
studii succesive, pe animalele de laborator s-a demonstrat că
caragenanul acţionează ca imunosupresor, generând chiar cancer de colon.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu