Zambetul frumos si sanatos depinde de genetica, dar foarte mult si de ingrijirea corespunzatoare a dintilor. Iata cateva sugestii de la medicul primar stomatolog Anca Vereanu despre impactul alimentatiei, importanta alegerii periutei de dinti potrivite, albirea naturala si combaterea fricii de dentist a copiilor.
Nu ne periem intotdeauna cu atentie dintii. Periajul corect se face cel putin doua minute. Se incepe din stanga sus, se periaza jumatatea stanga cel putin 30 de secunde, pe partea exterioara a dintilor, pe partea interioara si pe zona masticatoare, apoi se trece pe partea dreapta sus si se repeta miscarile.
Ulterior, se trece la mandibula si se periaza la fel, cate 30 de secunde minim pe fiecare jumatate de arcada. La final, se reia intregul ciclu. Uneori este nevoie sa reimprospatam pasta, ceea ce e chiar indicat. Foloseste paste de dinti fara agenti tensioactivi (detergenti), care fac spuma multa.
Mancam dulciuri dupa ora 18.00. Este bine sa nu consumam seara ciocolata sau bomboane lipicioase, dulceturi, creme de ciocolata etc., pentru ca nu se pot indeparta usor de pe dinti, nici in cazul unui periaj serios. Raman pe dinti, se transforma peste noapte in acizi si ataca smaltul, aparand astfel cariile.
Consumam mancare din ce in ce mai prelucrata. Este vorba despre iaurturile cu fructe, croissante, budinci, sufleuri, care lasa resturi cremoase intre dinti, favorizand iarasi formarea cariilor – de aceasta data, cariile dintre dinti. Daca luam masa in oras si nu ne putem spala pe dinti dupa, putem indeparta aceste resturi moi daca mancam un mar tare sau mestecam timp de 30 de minute o guma de mestecat.
Alimentatia si sanatatea dintilor
Sanatatea dintilor nostri nu mai este influentata de ce mancam, deoarece dintii sunt deja formati si ei nu vor fi mai sanatosi daca mancam, de exemplu, vitamine. Nivelul ridicat de igiena este cel care ne mentine dantura frumoasa si sanatoasa.
Orice am manca, este important sa spalam bine dintii dupa mese si, mai ales, seara, inainte de culcare. Cruditatile tari (precum merele si morcovii) ajuta la o curatare mecanica, iar disciplina orelor si a alimentelor consumate contribuie, de asemenea, la mentinerea sanatatii dentare.
Preventia cariilor presupune…
… igiena despre care am vorbit anterior si, in plus, folosirea accesoriilor pentru o curatare optimizata: periutele interdentare, ata dentara si dusul bucal.
Acesta din urma este un dispozitiv fantastic de curatare, care, cu ajutorul unui jet de apa, elimina toate micile resturi alimentare din zonele greu de curatat.
Cei care au punti sau coroane din portelan, ar trebui sa foloseasca dusul bucal la cel putin doua zile, pentru igienizarea spatiilor de sub coroane, care nu sunt accesibile periutei de dinti.
Modalitati naturale de albire a dintilor
Asa cum spuneam, poate avea efect de albire periajul de doua ori pe saptamana cu bicarbonat de la farmacie. Din pacate, nu exista substante naturale care albesc dintii.
De obicei, substantele naturale innegresc dintii: cafeaua, ceaiul negru, vinul rosu, sfecla. Vegetarienii, adeptii dietelor vegane, au dintii cu coloratii accentuate de substantele naturale din legume.
Periuta de dinti
Periutele de dinti se aleg in functie de problemele fiecaruia. Exista periute, dure care pot produce leziuni pe suprafata dintilor din cauza combinarii perilor duri cu forta de periaj.
Acestor persoane care se periaza cu putere le recomand periute moi sau medium. Cei care au afectiuni gingivale si parodontale, sangerari, ar trebui sa foloseasca periute mai moi, precum si paste de dinti cu continut antimicrobian si antiseptic.
In general, o persoana fara probleme poate folosi periute medii ca tarie cu paste de dinti normale, eventual fara detergenti.
Impactul stilului de viata
Extrem de nocive pentru dinti sunt: fumatul, alcoolul, dulciurile, bauturile carbogazoase. Stresul este un factor favorizant, prin asocierea lui cu alte obiceiuri vicioase precum consumul in exces de dulciuri, rosul stiloului, al unghiilor etc., care strica dintii.
Respiratia neplacuta
Respiratia urat mirositoare vine, de cele mai multe ori, de la lucrari protetice vechi, sub care putrezesc alimente ce emana mirosul urat. In primul rand, trebuie mers imediat la dentist pentru detartraj si periaj amanuntit, iar acasa folosim zilnic dusul bucal.
Daca mirosul persista, poate ca ar trebui schimbate lucrarile protetice, mai ales daca sunt vechi de peste zece ani. O alta cauza a mirosului urat este limba incarcata, care are la suprafata celule moarte pe care le indepartam prin periaj. Dusurile bucale, de exemplu, curata stratul de depunere cu ajutorul jetului de apa si a unei suprafete care racleaza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu