marți, 6 octombrie 2015

Toleranţa

Toleranţa este singura flacără care poate lumina înăuntrul unui suflet mare.
A fi tolerant iseamna fi ingaduitor, indulgent, iertator. Este unul dintre elementele de liniste, pace, respect.Unii dintre semenii nostri sunt inzestrati cu aceasta trasatura, altii o dobandesc printr-o buna educatie.Toleranta inseamna bunul simt de a nu fi egoist si a intelege ca ceva ce pentru tine este poate lipsit de importanta pentru altul vine pe primul loc. Lipsa tolerantei este egoismul iar acesta este sursa tuturor relelor in lume.Este respectul, acceptarea si aprecierea bogatiei si diversitatii culturilor lumii noastre,felurilor noastre de expresie si manierelor de exprimare a calitatii noastre de fiinte umane.Este incurajata prin cunoasterea, deschiderea spiritului, comunicatie si libertatea gandirii,constiintei si credintei. Toleranta este armonia in diferente , e responsabilitatea care sustine drepturile omului.În fiecare zi ne confruntăm cu ocazii în care tolerăm sau suntem toleraţi . Însă în toleranţă stă , de fapt, misterul  evoluţiei umane. Poate că dacă ea nu exista, omul nu ar fi evoluat . Poate că momentul în care, un individ  l- a acceptat pe cel de lângă el cu defectele sale a fost unul decisiv , care l-a inclus pe el într-o familie, o gintă, un trib,  etc. Toleranţa şi respectul l-au făcut să ajungă astăzi aici. Egalitatea între oameni ar trebui să reprezinte şi azi un mod real de viaţă şi nu o concepţie uneori imposibil de atins. Acestora noi trebuie să le oferim posibilitatea de a se integra în colectivitate, de a- şi exprima părerile, de a simţi bucuria fiecărei zile. Puţini, dintre noi, realizează, ce impact au aceste etichete pentru fiecare dintre ei    în parte.În altă ordine de idei, toţi greşim dar incercăm să ne corectăm. Dacă ni se reproşează obiectiv, să reacţionăm adecvat în loc să adoptăm agresivitatea.

Lipsa toleranţei duce la degradare continuă şi la o viaţa bicoloră: formată din alb şi negru. Nuanţe există peste tot şi STRIGĂ să fie AUZITE. E drept că toleranţa este  bună atunci când ea se regăseşte în doze  decente. Libertatea şi toleranţa sunt surori care relaţionează adesea perfect. O societate ar trebui să arate ca o piramidă la baza căreia să fie democraţia ( cu valorile şi principiile sale) iar în vârf toleranţa. Toleranţa e tendinţa de a trece cu vederea ceea ce este neesenţial.
De aceea, şi în cadrul şcolii, noi nu trebuie să uităm semnificaţia acestui cuvant. Pare un cuvânt banal….dar, nu este. Poate schimba destine. Ai tendinţa să- l jignesti  pe celalalt…gândeste-te că celalalt esti chiar tu! Acceptă-i defectele şi calităţile  şi pentru ceea ce este el şi pentru ceea ce eşti TU!

„ A ne ierta reciproc e prima lege a naturii” şi cât de simplu ar deveni totul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu