duminică, 20 decembrie 2015

Cartile-dozele zilnice de inspiratie / Burlac Madlena

              Cartile sunt dozele zilnice de inspiratie,cele mai apropiate lucruri de care nu dorim sa ne despartim vreodata.Toate cartile sunt bune in felul lor,continutul este ce mai important lucru si fiind diverse ele desigur sunt apreciate diferit.O carte buna are un text bun,interesant,clar , pe intelesul cititorului.De asemenea, ea este si mai buna atunci cind are loc imbogatirea vocabularului.
                Opera ,,Morometii ‘’ de Marin Preda este o opera care te face sa gindesti,fiindca stirneste o meditatie activa,emotii,trairi si sentimente.Aceasta creatie are la baza lupta pentru supravietuire ce necesita multa credinta,rabdare si sacrificii din partea poporului roman.Continutul deosebit,interesant,creatia autorului si limbajul lui M.Preda,bine inteles,m-a motivat sa aleg aceasta opera de la care am aflat si-am invatat multe lucruri deosebite.
               Cartea aceasta este buna datorita modului de scriere si a subiectului abordat.
Dinamica, întâmplările,evoluţia si transformările ce au loc in cel de-al Doilea Razboi Mondial,cuprind destinul contemporan al satului basarabean.Mesajul global al operei este ca neintelegerea lui Ilie Moromete cu copii sai a dus la destramarea familiei,ceea ce regreta el mai tirziu. Viata de la sat a oamenilor era foarte grea,mai ales in prezenta razboiului,dar ei au luptat si-au invins,au ajuns pina la capat.
            a. Tema romanului ,,Morometii’’ de Marin Preda este lipsa de comunicare intre Ilie Moromete si familia sa ,precum si tema timpului nerabdator.Lipsa de comunicare apare atunci cind  apar neintelegerile dintre tata si cei trei fii din ,fiii isi dispretuiesc tatal deoarece acesta nu stie sa transforme in bani produsele obtinute din munca pamantului, de aceea ei se indeparteaza sufleteste. Al alt conflict  izbucneste intre Moromete si Catrina, sotia lui, deoarece Moromete vanduse in timpul secetei un pogon din lotul sotiei .Este prezenta tema timpului nerabdator,fiindca pina Moromete s-a decis sa-si viziteze copiii ei s-au indepartat si mai mult.
Aceste teme intriga cititorul de a finisa cit mai curind cartea.
            b.O secventa care m-a frapat a fost atunci cind Moromete a tăiat salcimul. El il taie pentru a plăti o parte din datoriile familie, ca sa le  facă pe plac celor trei fii, să nu se mai atingă nimeni de oile sau pamintul lor. Mai ciudat era că nimeni nu-l înţelegea ,de aceea Tăierea salcâmului provoaca destrămarea familiei şi a satului tradiţional.O alta scena este atunci cind planul celor trei băieţi dau o grea lovitură familiei. Achim îi propune tatălui să-l lase să plece cu oile la Bucureşti, Moromete se lasă convins si amână achitarea datoriei ,insă Achim vinde oile la Bucureşti şi aşteaptă venirea fraţilor.Aceste  neintelegeri  intre tata-fii au fost provocate din cauza lipsei de comincare si intelegere.
 c. Ilie Moromete- personajul principal,este un om inteligent,mereu ganditor,dar uneori e gresit in decizii.Moromete este un om respectat in sat, ii plac   discutiile despre politica ,iar acestea incep numai in prezenta lui .Moromete se bazeaza pe pamantul ce-l care ,fiindca cu el isi hraneste familia. Conflictul cu familia il doboara moral. Catrina Moromete este cea de-a doua sotie a lui Ilie. Ea este o fire gospodaroasa,rabdatoare,intelegatoare si harnica.Catrina este foarte credincioasa, de aceea  îl cearta  pe barbatul ei pe motivul ca nu merge la biserica.Ea isi iubeste mult familia,iar bataile din parte lui Moromere se  transforma în ura.
               d.Romanul ,,Morometii” de Marin Preda a trezit placere,satisfactie si uimire.
Opera este o capodopera,fiindca scriitorul comunică viziunea sa despre lume,prezinta realitatea ce este percepută prin prisma emoţiilor sale, a construcţiei sale sufleteşti şispirituale. Specificul operei este dat de limbajul estetic,expresiv,originalitatea stilistic asi procedeele de compozitie.Este o opera de arta,deoarece este marcata de originalitate,aceasta rezulta din raportul dintre continut si idei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu